RSS2.0

Arabuluculuk




ARABULUCULUK NEDİR? NE İŞE YARAR ?

    Bir probleminiz mi var? Belki komşunuzun ağaçlarının dallarının bahçenize sarkmasından dolayı komşunuzdan şikayetçisiniz, belki sahip olduğunuz arazinizdeki diğer müştereklerle sorunlar yaşıyorsunuz ve arazideki ortaklarınızla malınızı bölüşerek ortaklığı bitirmek istiyorsunuz. Belki de şirketinizin ortakları ile anlaşamıyorsunuz ve şirketinizi tasfiye etmek istiyorsunuz ama mahkemeye gitmek, uzun süren masraflı ve sonucu belli olmayan mahkeme süreçleri ile uğraşmak istemiyorsunuz. İşte arabuluculuk sizin için alternatif bir çözüm yöntemi olarak 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu ile artık mahkemelere gitmeden sorununuzu çözme imkanına sahipsiniz. Arabuluculuk nedir?

    Arabuluculuk, uyuşmazlıkların mahkemeye taşınmadan hızlı, barışçıl ve adil bir şekilde çözümünü amaçlayan kontrolün tamamen taraflarda olduğu barışçıl, alternatif bir uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Arabuluculuk faaliyeti UYGAR, MEDENİ ve İNSANCIL bir çözüm yöntemidir. 

HANGİ KONULARDA ARABULUCUYA BAŞVURULUR ?

    6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu gereğince eğer uyuşmazlığınız, sorununuz aşağıda belirtilen  iki şartı karşılıyorsa sorununuzun Arabuluculuk yolu ile çözümünün de mümkün olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu şartlar şöyledir.
  1. Özel hukuk alanında kişilerin üzerinde serbestçe tasarrufta bulunabileceği bir konu ile ilgili olması
  2. Bir alacak hakkı veya iddiası ile ilgili olması
Yukarıdaki iki şartı karşılayan sorunların arabuluculuk yolu ile çözümü mümkündür. Şartlardan anlaşılacağı gibi oldukça geniş, sayısız alanda arabuluculuk ile sorunların çözümü mümkündür. 

ARABULUCUYA NASIL BAŞVURULUR ?

Türkiye'de arabuluculuğu ancak 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu uyarınca TC Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı resmi sicilinde kayıtlı arabulucular yapabilir. Güncel listeye https://adb.adalet.gov.tr/Home/SayfaDetay/guncel-arabulucu-listesi26012021110751 bağlantısından ulaşabilirsiniz. Listede ismi bulunan size en yakın arabulucuyu telefon ile arayarak yada bizzat ofisine giderek sorununuz arabuluculuk ile çözümünün mümkün olup olmadığını öğrenebilir ve uygun ise arabuluculuk sürecini başlatabilirsiniz

DETAYLAR 

 Arabuluculuk, uyuşmazlıkların mahkemeye taşınmadan hızlı, barışçıl ve adil bir şekilde çözümünü amaçlayan kontrolün tamamen taraflarda olduğu barışçıl, alternatif bir uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Arabuluculuk faaliyeti ile ilgili şu hususları bilginize önemle sunmak isterim.

  1. Arabuluculuk faaliyeti isteğinize bağlıdır. Taraflar, arabulucuya başvurmak, süreci devam ettirmek, sonuçlandırmak veya bu süreçten istedikleri aşamada vazgeçmek konusunda tamamen serbesttirler.

  2. Arabulucu Tarafsızdır; Arabulucu taraflar arasındaki hukuki uyuşmazlığın çözümünde tarafsız ve bağımsız. bir üçüncü kişi olarak yer alır ve taraflar arasındaki iletişim ortamını kolaylaştırarak tarafların kendi çözümlerini kendilerinin üretmeleri konusunda onlara yardımcı olur. Arabulucu, bu sıfatla görev yaptığı uyuşmazlık ile ilgili olarak açılan davada, daha sonra avukat olarak görev üstlenemez.

  3. Arabuluculuk faaliyeti gizlidir; taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça arabuluculuk görüşmelerinde gizlilik esastır. Uyuşmazlığın arabuluculuk yolu ile çözümlenmesi için taraflarca ileri sürülen görüş ve teklifler; arabuluculuk faaliyeti esnasında taraflarca ileri sürülen öneriler veya herhangi bir vakıa veya iddianın kabulü; sadece arabuluculuk faaliyeti dolayısıyla hazırlanan belgeler gizlidir bunlar ileride delil olarak ileri sürülemez ve bunlar hakkında tanıklık yapılamaz. Bu bilgi ve belgelerin paylaşılması hapis cezası gerektiren suçtur.

  4. Arabuluculuk Süreci en fazla 4 hafta içerisinde sonuçlandırılır; Arabulucu, taraflara ulaşılamaması, taraflar katılmadığı için görüşme yapılamaması yahut yapılan görüşmeler sonucunda anlaşmaya varılması veya varılamaması hâllerinde arabuluculuk faaliyetini sona erdirir ve son tutanağı düzenleyerek durumu derhâl arabuluculuk bürosuna bildirir.

  5. Zamanaşımı ve hak düşürücü süreler durur; Arabuluculuk başvurularında: ilk oturum tutanağının imzalanmasından son tutanağın düzenlendiği tarihe kadar geçen sürede zamanaşımı durur ve hak düşürücü süre işlemez. Dava açılmadan önce ihtiyati tedbir kararı verilmesi hâlinde 6100 sayılı Kanunun 397 nci maddesinin birinci fıkrasında, ihtiyati haciz kararı verilmesi hâlinde ise 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 264 üncü maddesinin birinci fıkrasında düzenlenen dava açma süresi, arabuluculuk bürosuna başvurulmasından son tutanağın düzenlendiği tarihe kadar işlemez

  6. Anlaşma Sağlanması halinde anlaşma sağlanan hususlarla ilgili taraflar dava açamaz; Arabuluculuk yoluyla çözümlenen hukuki uyuşmazlıklarda bir anlaşma belgesi düzenlenir. Anlaşılan hususlarda taraflar dava açamaz. Bu anlaşmanın gereklerinin taraflardan herhangi biri tarafından yerine getirilmemesi durumunda diğer taraf arabuluculuk anlaşma belgesini yetkili mahkemeye ibraz ederek icra edilebilirlik şerhi verilmesini talep edebilir, bu halde anlaşma ilâm niteliğinde belge vasfını kazanarak mahkeme kararı gibi icra edilir. Arabulucu ile avukatlar ve taraflarca birlikte imza altına alınan arabuluculuk anlaşmaları doğrudan ilam (mahkeme kararı) niteliğinde belgedir.


  1. Özel kanunlarda tahkim veya başka bir alternatif uyuşmazlık çözüm yoluna başvurma zorunluluğunun olduğu veya tahkim sözleşmesinin bulunduğu hâllerde, dava şartı olarak arabuluculuğa ilişkin hükümler uygulanmaz.

  2. Tarafların arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaları hâlinde, arabuluculuk ücreti, Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesinin eki Arabuluculuk Ücret Tarifesinin İkinci Kısmına göre aksi kararlaştırılmadıkça taraflarca eşit şekilde karşılanır. Bu durumda ücret, Tarifenin Birinci Kısmında belirlenen iki saatlik ücret tutarından az olamaz.